Att arbeta med karaokeskapande har många olika aspekter. Här finns en rad olika (helt gratis!) verktyg som kan vara bra att ha i det arbetet. Om du har tips på något som du brukar använda i någon del av arbetet som inte står med här, låt oss då gärna veta det!
KaraFun
KaraFun är det viktigaste programmet vi använder. Det är egentligen två program som samverkar, KaraFun Player och KaraFun Studio. Tyvärr fungerar KaraFun endast i Windows. Om du använder något annat operativsystem så har viss framgång uppnåtts med att köra det i Wine, men vi kan inte lova något.
KaraFun Player
KaraFun Player är programmet i vilket all karaoke vi har spelas upp. Vi använder oss av en tidigare version av KaraFun Player än den som finns tillgänglig från utvecklarna nu, då de gjorde en rejäl omstrukturering av vad programmet ens skulle vara till för och är nu mera något i stil med ett Spotify för karaoke. Det går fortarande att spela KaraFun-filer i den nya spelaren och den har vissa finesser som vore bra, men det är också en rad saker som inte funkar som de gjorde i den tidigare versionen av spelaren som helt enkelt inte gör det till ett alternativ för oss.
KaraFun Studio
KaraFun Studio är ju då programmet där vi gör all vår karaoke. Det är ett rätt kraftfullt verktyg som det går att göra en hel del i - för detaljer och för att lära dig exakt hur du går till väga för att göra karaokefiler med det så har vi en guide för just det.
Du kan ladda ner ett arkiv med KaraFun Player och KaraFun Studio samt instruktioner för hur du ska få det att funka här: KaraFun Archive
Det, och alla andra komprimerade filer du kan stöta på på den här hemsidan, kräver 7-zip, som också är ett användbart verktyg fast för många andra anledningar (om du använder dig av WinRAR så är 7-zip ett mycket bättre alternativ).
Ljud
Innan man kan göra en karaokefil behöver man förstås en ljudfil. Var man hittar sådant, om det rör sig om en låt som du inte redan innehar, kan vi inte riktigt hjälpa till med. Men ibland kan man behöva behandla ljudfilen något, som att konvertera den till ett annat format—vi rekommenderar främst att du använder dig av ljudfiler i mp3-format—eller klippa bort någon del av någon anledning. Då kan det vara bra att ha något att göra det med.
Audacity
Audacity är ett mycket bra gratisprogram för ljudbehandling. I det kan du redigera ljudfiler, spela in ljud, konvertera till olika format och mycket annat. På Audacitys hemsida finns dokumentation om hur man utför olika moment i programmet, och en manual kommer med när man installerar det.
Text
Minst lika viktig som ljudfilen är att ha texten till låten, annars blir det ju bara fel. Så mycket verktyg och program finns det inte riktigt—men här kommer en lista på några olika användbara hemsidor där du kan hitta texter (och annars så är Google alltid din vän):
Anime Lyrics
Gendou's Anime Music
Lyrical Nonsense
LyricWiki
LetsSingIt
LyricsFreak
Genius
Bild
Bakgrundsbilder och omslagsbilder brukar vara enklast att hitta genom Google Image Search, eller så tar man en skärmdump från avsnittet eller videon eller vad det nu är man vill ha tag på. Men de kan behöva beskäras, eller få andra dimensioner, eller bara förminskas. Vi rekommenderar att alla bilder som används i karaokefiler är i 4:3-format, png eller jpg, och att de inte bör vara större än 1024x768 pixlar. Ibland räcker det med Windows inbyggda Paint, men ibland kan man behöva rejälare doningar, och Photoshop är lite, tja, dyrt. Då finns det annat att ta till!
The GIMP
Ett helt gratis och öppet alternativ till Photoshop. GIMP (GNU Image Manipulation Tool) kan göra väldigt mycket, även om det kräver en del pillande. Det har sina fördelar och nackdelar, och om du är van vid Photoshop så är interfacet väldigt annorlunda. Så då kanske du istället vill ta en titt på...
Krita
Ett väldigt bra och kraftfullt alternativ till Photoshop och The GIMP. Även Krita är ett helt gratis och öppet bildbehandlingsprogram som det går att göra väldigt mycket med.
Photopea
Photoshop, fast gratis och online! Körs helt i din webbläsare, du behöver inte installera något, registrera dig, eller någonting sådant alls. Ladda upp filer i olika format, redigera, och ladda ner i vilket format du vill också.
Video
Videoredigering kräver något mer kunskap än ljud- och bildredigering. Har man fått tag på en musikvideo man vill använda så måste man se till att den är i rätt format, också. KaraFun är lite för gammalt för de nyare formaten såsom mp4, så vi rekommenderar att man använder sig av avi-format när man vill använda sig av videofiler. Finns lite olika alternativ för att konvertera, och det finns en del online-verktyg för det som är enklare än de program som länkas här, men är man intresserad av lite överkurs eller redan kan en del om videoredigering så är det bara att ta sig en titt.
Avidemux
http://avidemux.sourceforge.net/
Ett relativt lättanvänt program, i alla fall jämfört med de övriga två. Här går det att bara öppna en videofil i programmet och spara den i avi-format. Har en del andra funktioner också, men är man ute efter att göra mer avancerade grejer så finns det kraftfullare alternativ att kolla in.
Shotcut
Ett väldigt avancerat videoredigeringsprogram med en uppsjö olika funktioner, videofilter och sådant. För att bara konvertera till ett annat filformat är det lite som att använda en bulldozer för att bygga en snögubbe, och dokumentationen är inte den bästa så det kräver en hel del eget undersökande och experimenterande för att göra något riktigt vettigt med det, men gör man det så får man i alla fall lön för mödan!
VirtualDub
VirtualDub har några år på nacken—senaste versionen kom ut 2013—men håller fortfarande. Det är dock inte på något sätt ett program för nybörjaren inom videobehandling, och kräver en del kunskap om video- och audiocodecs för att det ska bli något vettigt av det. Så lite överkurs är det (och om man ändå tycker att det är för enkelt så finns alltid det helt script-baserade Avisynth—men det tänker jag inte gå in på här...).