Skicka in!

Stopp där!

Är du klar med din karaokefil? Så bra! Men innan du skickar in den rekommenderar vi dock att du går igenom följande checklista för att se till att vi inte skickar tillbaka den till dig och ger dig bakläxa:

 • Har du sett till att det inte ligger några filer som inte används kvar i biblioteket?
 • Har du fyllt i låtinformationen?
 • Har du namngett filen korrekt enligt våra standarder?
  • Huvudformatet är <serie> - <låtnamn> eller <artist/grupp> - <låtnamn>. Om det är en animéserie som har både ett japanskt och ett engelskt namn så använder vi alltid titeln serien är mest känd som i väst, alltså under den titel där det är mest troligt att en icke-japanskatalande person skulle leta efter den. Men det ska vara den fulla titeln, inte populära förkortade titlar.
  • Är det en instrumentalversion ska det stå (voiceless) efter låtnamnet - inom parantes, med litet v.
  • Är det en videoversion ska det stå (video) efter låtnamnet - inom parantes, med litet v.
  • Är det båda ovanstående ska det stå (video, voiceless) efter låtnamnet.

Om du kan svara ett rungande och tvärsäkert JA på dessa tre huvudfrågor så borde det inte finnas några fler hinder, utan då är det dags att se till att filen når oss! Det finns för tillfället fyra sätt att göra det på:

1. Google Drive

Det huvudsakliga sättet för dig att dela med dig av dina karaokefiler till oss är att ladda upp dem i vår publika Google Drive-mapp för ny karaoke, vilket du helt enkelt gör genom att högerklicka och välja Upload files. Som du kan se där finns det olika mappar för olika kategorier - Animé & Live Action, J-Rock, J-Pop, Spel & VN, Parodier & Fanlåtar, Vocaloid, Koreanskt & Kinesiskt, Västerländskt, Film & TV och Musikal & Opera. Tekniskt sett är de två sistnämnda underkategorier till Västerländskt, men det behöver du inte bry dig om när du laddar upp saker.

Sortera rätt, nu - för att en låt ska hamna i mappen Spel & VN så måste det vara en låt som direkt kommer från ett spel, såsom Want You Gone från Portal 2, eller en visual novel, såsom Doki Doki Literature Club!. Är det bara en låt från ett spel eller en VN som någon annan gjort en sång till, exempelvis Okkusenman eller tio miljoner Touhou Project-remixer, så ska de ligga i Parodier & Fanlåtar. Film & TV inbegriper även webbserier, exempelvis RWBY.

2. E-post

Om du av någon anledning inte vill eller kan ladda upp din låt till Google Drive så kan du istället skicka dina låtar direkt via e-post till databasansvarige på karaoke@raisondetre.se. Där behöver jag nog inte förklara hur det går till, men se till att du skriver i mailet vilka kategorier de olika låtarna hör till.

3. Discord

Ett lite omständigare men ändå tillräckligt godkänt sätt är att kika in i vår Discord-chatt och ladda upp låten där, då helst i karaokekanalen, så plockar databasansvarige Kenny hem den. Skriv också vilken kategori den tillhör.

4. USB

Inte den lösningen som vi främst förespråkar, men det går i alla fall som ett fjärde och sista sätt - att helt enkelt ge oss låten direkt. På någon träff, såsom Hikari-kais tisdagsträffar eller Raison d'êtres karaokekvällar i Göteborg, eller på något konvent där vi är och anordnar karaoke, så går det bra att ta med sig låten på ett USB-minne eller portabel hårddisk eller SD-kort eller vad man så vill och ge filen till oss direkt. Men - för att en låt ska kunna officiellt finnas med på listan (även om det bara är den digitala versionen av listan, men det räknas) för ett konvent, och därmed få sjungas i en potentiell karaoketävling, så måste vi ha fått in låten innan konventet - du kan fortfarande sjunga låten hur mycket du vill på konventet om du ger oss låten på konventet, men om du gör en låt för att du vill sjunga den i tävlingen så går inte det här för sig. Gör du på det här viset rekommenderas det att du själv sorterar in låtarna i korrekta mappar så att den som sedan ska lägga in dem inte behöver sitta och gissa, eller fråga dig för varje låt.

Oavsett vilket sätt som väljs för att skicka in låtarna så kommer alla gås igenom av den databasansvarige (vilket alltså för tillfället är Kenny) innan de officiellt läggs in i vår stora och fina databas och sedan skrivs in i listan nästa gång den uppdateras. Om filen anses inte vara godkänd så kommer vi kontakta dig om det och försöka hjälpa dig så att du kan få din fil godkänd! Tveka inte heller att ställa frågor, antingen via ovannämnda mailadress eller i ovanlänkade Discord-chatt. Eller så kan du komma och prata med oss på något event där vi är!

Oavsett vad så får du ett stort tack för att du vill vara med och göra vår karaokedatabas större och bättre!

Comments are closed.